Test af dieset fra Triebel guntools

Denne test og tekst er udført af Arne Jørgensen fra Bording. Jeg spurgte Arne om at teste og skrive hans ærlige mening og det har han gjort fuldt tilfredsstillende. Under en jagt, hvor Michael og jeg selv var blandt deltagerne, kom det på tale at jeg skulle prøve et dieset fra Treibel, Treibel, tænkte jeg, det lyder tysk og dyrt, men ellers kunne jeg ikke lige huske at have mødt navnet før. Da jeg kom hjem, var jeg ved at se lidt nærmere på det, og kunne se at jeg havde set det før, og forudsigelsen var korrekt det er tysk og dyrt. Det var derfor med stor spænding, at jeg modtog pakken med diesettet. Da jeg åbnende pakken kom den fine kuffert med diesettet frem, og det så godt ud. Indholdet af kufferten skuffede da heller ikke, de enkelte dies var rigtigt fin forarbejdet, der var ikke noget at sætte en finger på.
Lidt om mig (Arne Jørgensen) jeg har ladet riffelpatroner i snart 10 år, har efterhånden dieset til 18 kalibre. Dette giver et vist indblik i, hvilke udfordringer der kan være med de forskellige kalibre. Normalt anvender jeg lade udstyr fra Hornady og RCBS, jeg har dog et enkelt sæt fra Forster. Pressen som jeg anvender er en Hornady Iron Press, dette gav den første udfordring da hylsterholderen, der var med sættet, var større i diameter end Hornadys. Den kunne derfor ikke sidde i den plade, som styrer hylsterholderen. Derfor anvendte jeg min egen hylsterholder nr. 1 som angives til kaliber 308 Win som sættet var til. Hornady anvender også deres eget bøsningssystem der muliggør hurtigt skifte mellem værktøjerne, men jeg beskriver ud fra at dies’ene skrues i og ud.

Fullsizedie

Den første jeg prøvede var fullsize dien. Til at starte med var det nogle Hornady hylstre, der stod for tur. Det var lige ved at give grå hår i hovedet kunne sådan en dyr die ikke støde en brugt fænghætte ud? Efter lidt justering kom det til at køre det viste sig, at fænghætterne i disse hylstre er meget bløde og derfor skal trykkes langt for at komme ud (Se billede). Dien virkede fint og derfor skulle der prøves med Norma hylstre, fænghætterne i dem er noget hårdere (se billedet) og det gik meget nemt. Alle hylstrene blev smurt, inden de blev sizeset, og det virkede til at der ikke skulle meget smørelse til for at det kørte. For at kunne sammenligne skiftede jeg til min standard Hornady siezerdie, og der skulle faktisk tages mere fat i håndtaget ved den, end der skulle med Treibel dien. Samlet set er fullsize dien rar at arbejde med og nem at justere. Der kan dog, som jeg ser det, opstå et problem, hvis man skulle komme ud for, at der er et hylster, som sidder fast i dien. Da dien udvider hylsterhalsen et stykke oppe i dien, sidder fænghætteudstøderen langt nede. Det betyder at man ikke kan trække udstøderen op i hylstret, hvis man er nød til at bore et hul for at skære gevind i hylstret og på den måde hive det ud af dien. width=778 width=281 width=281 (De viste billeder er samme model som den beskrevne i teksten men dog til Cal.222)

Necksize die

Da nogle af hylstrene havde været affyret i den riffel, de skal i igen. Kunne jeg afprøve den necksizer, der også var med sættet. Netop necksizing er et af de steder, man kan hente en del på præcisionen, derfor var det spændende at se nærmere på den medleverede necksizer. Det var en type som Treibel kalder for benchrest, det betyder at der er foring, der omslutter hylsteret og følger, det så hylsteret bliver styret præcist op i dien. Dette er der ikke i standardversionen. Begge versioner er udstyret med en udskiftelig ring, som gør det muligt at ændre necktension på sine hylstre. Der findes dog kun en standard størrelse pr kaliber, andre kan dog bestilles, men som alt andet bliver de ikke billigere af at skulle special fremstilles. Her er andre fabrikater så som Hornady og Redding leveringsdygtige i mange standard størrelser. Før man begynder at bestille diverse ringe, skal man være klar huske at for at få noget ud af det, skal de hylstre man anvender være så ens som muligt i halsens godstykkelse. Dette opnås enten ved at neckturne hylstrene eller fin sortere dem ved at mål tykkelsen, her vil den først nævnte metode være den nemmeste. Når man har trimmet sine hylstre, og har fundet den ring, producenten anbefaler. Kan man så udnytte den mulighed, der er i at ekspanderen kan afmonteres, så man på den måde bearbejder hylsteret mindst muligt. Før jeg begyndte med at bruge necksizeren skilte jeg den ad for at se, hvordan den virkede. Når den monteres i presseren, skal den skrues så langt ned, at den kan røre hylsterholderen, når den er næsten i top, med diekroppen. Den før nævnte foring vil møde hylsterholderen noget før, men det er for at styre hylsteret. Hvor langt ned på halsen man vil size justeres inde i dien, dette kan være lidt omstændigt, men det er jo kun en gang at gøre det. Arbejdet med denne die gik også meget nemt, det føltes dog, som om den krævede lidt mere kraft end den anden die. Dette kan skyldes at den før nævnte ring, er for lille til disse hylstre. width=280 width=280 (De viste billeder er samme model som den beskrevne i teksten men dog til Cal.222)

Seaterdie

Seaterdien er som necksizeren af benchrest typen. Den skrues ligeledes så langt ned i pressen, at den rører hylsterholderen, når denne er næsten i top. Når den er monteret i pressen, så er det nemt at justere sættedybden på unbrakoskruen. Med de fuldt kalibrerede hylstre gik det fint, men da jeg så skulle sætte kugle i de necksizede hylstre, begyndte jeg at fornemme en modstand, som ikke var der før, og det var som om at hylstrene bandt, når jeg sænkede pressearmen. Da jeg så nærmere på hylstrene, efter de kom ud, kunne jeg se, at der var små mærker på hylstrene nedenfor skuldrene. Årsagen til dette kan være at det kammer, som hylsteret sidst er affyret i, har en større tolerance end den dien er lavet efter. Jeg har aldrig oplevet dette før og finder det lidt mystisk at man fra Treibels side kører med så små tolerancer, da riflen er under 3 år gammel og fra et anerkendt firma. Mit indtryk er dog at seateren fungere fint og patronerne er meget koncentriske. En ting man kunne savne, er muligheden for at crimpe hylstret ind i kuglen for at holde denne endnu bedre fast. I en kaliber som 308Win kan denne crimp undværes, kommer man op i kraftigere kalibre som 9,3×62, så kan det være en fordel, da der er mere rekyl. width=280 width=280 (De viste billeder er samme model som den beskrevne i teksten men dog til Cal.222)

Vurdering

Treibel har virkelig lavet et lækkert dieset her, det er et sæt værktøj enhver hjemmelader ville kunne få gavn og glæde af. Kvaliteten er der ingen tvivl om er helt i top, finishen er også en del bedre end mange af de billige amerikanske mærker. Er man hjemmelader, der bare gerne vil lave ammunition til eget brug indenfor jagt og feltskydning, men kræver den ypperste præcision, så er det et fint sæt. Har man som jeg selv mange kalibre, så bliver det en dyr omgang at komme i gang med. Lader man til et par kammerater, så kan brugen af necksieren godt blive en tidsrøver, da indstillingen af den er omstændig, for at få den til at side lige i skabet. Vil jeg så selv købe et sæt? Skal jeg være helt ærlig, så vil jeg nok ikke købe det til standard kalibre, men til nogle af de sjældne kalibre så kunne det godt tænkes, da disse ofte er ret dyre i alle fabrikater.    

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *